Covid - aktuální informace 28. 1. 2022

166covid-g7b6f10cfa-1920-j.jpg

Lidé po pozitivním PCR testu na covid-19 se nebudou muset po dobu 30 dní testovat v zaměstnání, ve škole nebo jít do karantény po kontaktu s nakaženým. Schválila to vláda, opatření začne platit od pondělí 31. ledna. Podle ministerstva zdravotnictví se v minulých týdnech často stávalo, že lidé měli falešně pozitivní test po prodělání nemoci, ačkoliv už nebyli pro okolí nakažliví.

15. února skončí platnost covidových očkovacích certifikátů těm, kteří podstoupili vakcinaci před devíti měsíci a nedostali třetí posilující dávku. O zkrácení platnosti očkování rozhodla vláda na základě doporučení Evropské komise. Platnost očkovacího  certifikátu po třetí dávce je zatím vládou stanovena na neurčito.

Ministerstvo zdravotnictví vládě v březnu předloží návrh na rozvolnění proticovidových opatření – podobně jako v jiných evropských státech. Na režim, kdy bude covid-19 považován na standardní respirační onemocnění, by měla ČR podle předběžných odhadů resortu najet v dubnu. Záležet bude na konkrétním vývoji pandemie v tuzemsku.

Pravidelné plošné testování ve firmách by mohlo skončit za necelé tři týdny. Připustil to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který s odkazem na predikovaný vývoj očekává, že tou dobou už vlna omikronu opadne. Za minulý týden nahlásily firmy přes 17 600 pracovníků, kteří měli pozitivní antigenní test.

Do ČR míří další vakcína proti koronaviru od společnosti Novavax. K očkování novou látkou na bázi proteinu bude možné se registrovat od 1. února. Vakcinace touto látkou by pak měla začít v prvním březnovém týdnu. ČR má v současnosti objednáno od Novavaxu statisíce dávek.