Dopis předsedy, 20.03.2020

stažený soubor (2).jpg

Dobrý den,

tak dobrý, jak to jen jde v dnešní situaci.  Předpokládám, že každý z Vás sleduje veřejné i své informační zdroje, měl jsem ale dost různých dotazů od některých podnikatelů, výměnu informací i vyvracení fám, proto tu chci shrnout dění posledního týdne: 


Jak funguje kancelář OHK

Zavedli jsme omezený bezkontaktní režim. Kolegové jsou v době úředních hodin k dispozici na svých mobilních číslech. Kancelář funguje i na pevné lince +420 483 346 000. Veškeré plánované akce a semináře jsou mimořádně zrušeny. Náhradní termíny Vám včas sdělíme. Sledujte prosím naše webové stránky a facebook. Důležité informace k chodu úřadu a aktuální informace pro podnikatele každodenně aktualizujeme a zveřejňujeme na webu www.ohkjablonec.cz, včetně pravidelné zprávy z HK ČR. Vedení se účastní některých vládních jednání.

Kolegové zodpoví i dotazy ohledně pravidelných činností kanceláře, předpokládám ale, že služby CzechPointu nyní moc využívat nepotřebujete. Certifikační služby jsou vyřizovány v preventivním režimu. 

 

Dosavadní informace z vlády, předpokládaná opatření pro zlehčení ekonomických dopadů

Jak jistě sledujete, informace bývají zmatené a měnící se, ovšem zdá se, že budou fungovat tyto věci:

Bezúročná půjčka z ČMRB program Covid – od pondělka přijímají žádosti, za naši firmu Sundisk jsme poslali, je to komplikovaný formulář se spoustou nejasných položek a v případě přidělení úvěru dost nehorázné ručení, ale asi to má smysl.

Pokud někdo budete vyplňovat, mohu lehce poradit, ale na všechny body jsem jasnou odpověď nenašel.

Náhrady mezd, ošetřovné pro OSVČ, kurzarbeit – o všem se mluví, včera ministryně Maláčová trochu zmateně, ale určitě něco z toho nějak bude fungovat, propouštění lidí a posílání na úřad práce je až poslední krok (tak to alespoň vidím a ve firmě zatím s lidmi komunikujeme v tomhle směru, přestože jsme veškeré výdělečné činnosti ze dne na den museli zastavit).

ČNB již projednala s bankami příslušné kroky – budou se odkládat splátky úvěrů (3-6 měsíců).

 

Krizové řízení – jsem přesvědčen, že by situaci (nešíření paniky, dodržování příslušných opatření) pomohl skutečný krizový štáb z odborníků, s předáváním stručných a jasných a pro daný okamžik důležitých informací a zrušení panoptikálních tiskovek premiéra a několika ministrů s nekonečným nesrozumitelným omíláním, omlouváním či chlubením. V tomto duchu jsem apeloval i na prezidenta HK ČR V. Dlouhého který se některých jednání účastní.

 

Lokální dění – sdílejme důležité informace, pomožme si navzájem i jinde, kde to jde, v naší firmě jsme fungovali zatím takhle:

Roušky pro zaměstnance jsme začali šít ještě předtím, než v sobotu Babiš v TV lhal, že jsou všude a je všeho dostatek. Celý týden pracujeme z home office nebo v oddělených týmech, abych oddálili nákazu ve firmě. Komunikujeme konferenčními hovory ve skupinách na WhatsApp.

Zavedli jsme nejprve pro zaměstnance, nyní i nabízíme externě rozvážkovou službu  https://pomahame.sundisk.cz/cs/ (hotová jídla i předobjednané nákupy, ve spolupráci s Makro).

To jsme nabídli i pro jablonecký krizový štáb, vozíme některým lékařům. Pokud byste někdo potřeboval, lze využít, nebo naopak prostřednictvím této služby lze distribuovat k lidem váš produkt – potravinářský, hygienický apod.

 

Pokud budeme mít kdokoli nějakou zajímavou informaci, nápad, žádost, sdílejme i na této komorové platformě.

 

Zdravím všechny

 

Martin Bauer

předseda představenstva OHK v Jablonci nad Nisou a KHK Libereckého kraje